ХРОНИЧНИ ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ

 

Най-голямата група вируси, причинители на хронични инфекции е групата от семейство Herpesviridae (Херпес вируси). Херпесът е разпространена кожна болест с вирусен причинител, характеризираща се с групирани мехурчести образувания по кожа и лигавици. Но е в състояние е да засегне всички органи и системи.

Групата на Херпес-вирусите са голямо семейство ДНК-вируси: херпес симплекс или тип 1-предимно устно-лигавичен, в редки случаи – генитален, херпес тип 2, предимно генитален, тип 3 – варицела-зостер вирус, причинител на варицела и опасващия лишей с мехурчета по междуребрените нерви, тип 4 – ебщайн-бар вирус, причиняващ лимфом на Бъркит, лимфома на ЦНС / централна нервна система/ при болни с иммунодефицитен синдром, тип 5 – цитомегаловирус – причинител на лимфомононуклеозата, хепатит, ретинит и др., херпес вирус тип 6 – детска розеола, ендокринна система, тип 7 – синдром на хроничната умора и още други повече или по-малко изследвани представители на групата. Предизвикват, преди всичко, хронични прогресивно-дегенеративни заболявания на централна и периферна нервна система. В други случаи тези вируси засягат лимфна, ендокринната система, дихателна, стомашно-чревна и др.,като например херпес вирус тип 8, който се асоциира със саркома на Капоши /вид злокачествено заболяване /.

Други голями групи, причиняваща хронични инфекции, са папиломавирусите -причинители на патогенни полипи и брадавици, хепатитните вируси, коксаки-вирусите причинители на миокарди, енцефалит, гастроентерит и др.
Важността на проблема с бавните инфекции се дължи на широко разпространение и постепенното увеличаване на броя на засегнатите хора (в света от бавни вирусни процеси страдат над 3 милиона души). Начало на болестта е в ранна възраст ,което води и до ранно увреждане на организма.

Вирусите от семейство Herpesviridae имат общи биологични свойства. Те притежават ефективни механизми на взаимодействие с  имунната система на гостоприемника, позволяващи им да достигнат максимално разпространение  и да се запазят в организма за цял живот. В клетките на своя гостоприемник те преминават в латентно състояние – във вид на субвирусни структури. В някои случаи херпес вирусите остават в инфектирания организъм пожизнено. В други може периодично да рецидивира с характерни клинични прояви или безсимптомно да пребивава в организма, или  придобива генерализиран характер с възможен летален изход.
Въпреки дългогодишната история на изучаване на проблема, все още не са установени точните патогенетични механизми на увреждане на организма. Необходимо е да се вземе предвид значението на синергичното действие на различни вируси, които продължават да съществуват с годините в човешкото тяло. Вирусната инфекция, прониква в централната нервна система и започва патологична автоимунна реакция, като по този начин играе ролята на пусков фактор за генетично предразположение към херпес вирусните инфекции на индивида.
В резултат на автоимунен отговор и местен съдово-възпалителен процес, настъпва  разрушаване на олигодендроцитите-клетки на протеина миелин, което от своя страна води до демиелинизация (изчезване на защитната миелинова обвивка на нервите) и дегенеративен процес в централната нервна система. В демиелинизираната област се образуват склеротични плаки, което води до нарушаване на провеждането на нервните импулси, причинявайки моторни, сензорни, болкови разстройства и  разстройства в координацията.

Най-вече до сега са били разглеждани  острите състояния, причинени от посочените вируси и не са изучени малките симптоми, говорещи за хронифициране на процеса.

С помощта на апаратите за биорезонансна терапия, нивото на вирусите може да се свали до нищожно количество и имунитетът  да подтиска по-нататъшното им размножаване, за да се постигне стабилен антивирусен ефект.

Категории: Статии

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предишна публикация:
Микоплазмата – най-малкият познат микроб

Микоплазмата е най-ужасната от всички микроби. Тя може да бъде основен играч в много хронични заболявания, свързани със застаряването, но...

Затвори